Is overgewicht altijd ongezond?

afvallen Aug 11, 2022
 

Welkom weer.

Vandaag ben ik weer "echt" actief aan het werk. Dit betekend dat ik rond 6:30 wakker ben gemaakt door een zeer irritant geluid: het trillen van mijn mobiel. Verder betekent het dat ik een groot deel van de tijd aan mijn Lifecoaching besteed. Deelnemers te activeren tot het aanzetten van een verandering in hun leven. Met als doel lekkerder voelen en dus meer uit het leven kunnen halen.

Nieuwe ontwikkelingen bijhouden is een van de dingen die bij het werk van Lifecoach hoort. Zoals bij alles heeft je eigen cultuur, opvoeding en je geloven in iets, veel invloed op dat waar je achter staat. Bij het lezen van een aantal artikelen in het NRC, EOS en op LinkIn, wordt mij toch een ding steeds duidelijker: willen we iets veranderen dan zullen we zelf gemotiveerd moeten zijn om dit te doen.

Probleem is alleen dat we vaak niet weten waar we moeten beginnen. Ook als we het wel weten dan is er toch altijd weer een wijzende vinger, bijvoorbeeld vanuit de overheid, media, deskundige of een verzekering, die vertellen dat je het wellicht toch niet goed doet. Dit is overigens ook andersom. Dat men vindt dat juist de overheid of de verzekering de stap tot verandering moet in zetten.

Overgewicht is een mooi voorbeeld. Het mag duidelijk zijn: 50% van de volwas­senen van de Nederlanders (60% van Europese bevolking) heeft over­gewicht. Ok, maar wanneer heb je overgewicht? Als je wat overgewicht hebt, maar wel fit bent, is overgewicht dan erg? Ben je dan gezond of ben je dan minder gezond? 

Zoals in het artikel van EOS wetenschap Insider #121: Rond en gezond, datum 6-augustus 2022, wordt geschreven: Er is een grijs gebied. Het is niet vanzelfsprekend dat als je overgewicht het, je dus automatisch on­gezond bent. En visa versa. Toch is de kans op welvaartsziekten bij over­gewicht het grootst.

Korte uitleg:

Vetweefsel is een orgaan. Hier worden verschillende hormonen aangemaakt voor de verschillende andere organen, o.a. voor de hersenen en pancreas (alvleesklier), weer informatie geven. Dus vet heeft een belangrijke fun­ctie. Als vet informatie afgeeft aan de pancreas om insuline te produceren dan zal de bloedsuikerspiegel afnemen in het bloed. Als er teveel informatie wordt gegeven, dan zal de pancreas immuun worden, met als gevolg minder insuline aanmaken: Dia­betes type 2 in wording. 

Maar bij wie ligt nu de verantwoorde­lijkheid? Wellicht is het antwoord voor de hand liggend: Bij jezelf!

Zorg ervoor dat je op een "gezond" ge­wicht blijft. Dit hoeft niet het ge­wicht volgen de norm te zijn. Het mag echt wel een voor jou lekker ge­wicht zijn. Ben je alleen bewust van wat je eet en drinkt. Een minder goede gewoonte is niet erg. Ben je er alleen  heel bewust van.

Als je wil afvallen: doe het door langzaam het gewicht te reduceren. Door de juiste voeding tot je te nemen. 

Dan toch even met mijn vinger wijzen:

Doe nooit aan een crashdieet. Welke vorm dan ook: je komt ook weer aan! Gewichtsreductie heeft je aandacht nodig om innerlijk te veranderen. Innerlijke verandering heeft tijd nodig. Eet wat echt gezond is.

Als je vragen hebt dan hoor ik die graag.

PS: Voor de ouders: als je zoon of dochter al op jonge leeftijd last van overgewicht heeft is de kans heel groot dat dit onomkeerbaar is. Ga in overleg met een specialist om te achterhalen of het een genetische afwijking  of iets is.