Groente- en fruitdag is geen crashdieet

afvallen dieetbewegen discipline fit fruit gezondheid groente lifecoaching mediteren motifactor motivatie overgewicht voeding Jul 02, 2021
voeding
Leiden, 24juni 2021 door Gerry van Bakel van Sleutelstad.nl

In groente en fruit zit alles wat je nodig hebt. Dus af en toe een dagje is vooral goed voor je. Leidens leukste fitgirl Greet Meesters heeft nummer drie al achter de kiezen. “De zomer is het beste moment om daar eens mee te beginnen.

Hoe blijf je gezond van hoofd, hart en lijf in tijden van corona en daarna. Is elke week een dag alleen maar appels, kersen, tomaten, kiwi’s, wortels en al het andere groente en fruit genoeg om je op de been te houden? Of is dit een crashdieet? Snel afvallen? Met honger naar bed en dan weer ’s nachts de keuken in om eieren met spek te gaan bakken?

Gevuld
Volgens lifecoach Jasper Mulder hoef je daar echt niet bang voor te zijn. “Dat is vooral een idee dat mensen hebben voordat ze het geprobeerd hebben. Je zult zien dat al die wortels, komkommers, tomaat en een appel en een banaan een zeer gevuld gevoel geven.”

In groente en fruit zitten alle mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft, aldus Mulder en ook veel water. Maar het klapstuk is de hoeveelheid vezels. “Daar kan ik uren over praten”, zegt Mulder terwijl hij gele paprika en plakjes wortel uitdeelt uit een lunchbox. “Vezels zijn heel erg belangrijk voor je darmen. En daar eten we er vaak niet genoeg van. Zo’n dagje met alleen maar groente en fruit levert heel veel vezels op.”

Bewust
Meesters merkt dat die ene dag groente en fruit als bijkomend voordeel heeft dat je op andere dagen ook meer ervan eet. “Je wordt je gewoon meer bewust van wat je eet. Mijn oog valt er ook meer op in de supermarkt.” Je kunt er in ieder geval een zeer gekleurd en zonnig bord mee maken. Met rode tomaten, oranje wortel, gele paprika, groene kiwi’s en bleekgroene meloen of ook een oranje variant. Dat is tijdens het EK voetbal ook een goede keus.

Is dit dan de moderne variant op het Engelse spreekwoord: An apple a day keeps the doctor away? “Ik hield altijd al van appels”, zegt Leidens leukste fitgirl terwijl ze haar tanden in een blozende appel zet.

Dit artikel is aflevering 27 van de serie Meesters on the Move en verscheen op Sleutelstad.nl

(Foto: Gerry van Bakel)