Meesters on the Move: 'Gebruik bankjes, stoepranden en je eigen gewicht voor krachttraining'

afvallen fit gezondheid lifecoaching mediteren motifactor overgewicht stress May 13, 2021
MotiFactor
Meesters on the Move: 'Gebruik bankjes, stoepranden en je eigen gewicht voor krachttraining'
2:36
 
Leiden, 13 mei 2021 door Gerry van Bakel van Sleutelstad.nl

Leidens leukste fitgirl loopt het Singelpark al plat en ze vult elke dag de eetmeterapp in, dus je zou denken wat kan een mens nog meer doen om gezond van hart, hoofd en lijf te blijven in tijden van corona? Nu hoort Greet Meesters vaak dat ze ook aan krachttraining moet doen. Hoe dan, als de sportscholen nog dicht zijn? Jasper Mulder weet raad.

En zo staat Meesters op een frisse lentemiddag bij Molen de Valk te wachten op lifecoach Jasper Mulder. Een man die aan komt lopen met gezwinde pas, in korte broek en met een brede lach op zijn gezicht. Meesters bekent dat ze sinds de sportschool dicht is niet veel meer aan trainen van arm- en beenspieren toekomt. Behalve dat ze veel wandelt. Mulder wijst haar op alle mogelijkheden die ze op een rondje Singelpark tegenkomt. “Overal staan bankjes, liggen stoepranden, je kunt alles gebruiken om  wat simpele maar doeltreffende oefeningen te doen.”

Thuis heeft Meesters zelfs wat gewichtjes op de trap liggen. “Ik loop er wel twintig keer per dag langs, maar ik kom er niet toe er wat mee te doen.” Mulder biedt aan een programmaatje voor haar te schrijven. “Maar je hebt ze niet persé nodig. Het Singelpark loop je in drie kwartier wel rond. Ik stel voor dat je elk kwartier even stil staat en vijf minuten oefeningen doet. Steun met je armen op een bankje of een plantenbak en buig en strek je armen. Dan gebruik je inderdaad je eigen gewicht.”

Simpel
Mulder is iemand die ervan houdt het simpel te houden als het kan. Om je heen kijken wat er is en dat gebruiken om fitter en gezonder te worden. “Gebruik bankjes, stoepranden en je eigen gewicht voor krachttraining. Ik zou het liefst willen dat iedereen elke dag twee uur de tijd zou nemen voor wandelen, oefeningen doen en mediteren. Dat zou heel veel stress verminderen. Ik roep dat overal al jaren.”

Meesters vraagt zich nog wel af waarom het eigenlijk zo belangrijk is om krachttraining te doen? Is wandelen niet genoeg? “Wandelen is goed voor je duurvermogen”, zegt Mulder. “Net als fietsen of hardlopen. Maar als je niet ook wat doet aan spierversterking, nemen je spieren steeds meer af in kracht. Dan wordt je eerder stijf en minder mobiel.” Wie meer wil weten van Jasper Mulder kan terecht op zijn website.

Dit artikel is aflevering 21 van de serie Meesters on the Move en verscheen op Sleutelstad.nl

(Foto: Gerry van Bakel)