Chat with us, powered by LiveChat

Ben jij op zoek naar een excuus?

bewegen beweging discipline gezond lifecoaching mediteren mindfulness motifactor motivatie overgewicht stress voeding Dec 20, 2021
 

Wijnen, wijnen

Allemaal top gasten! We kijken met z'n zessen naar het vuur. We zijn stil. We voelen de warmte door onze kleding heen. Het geknetter van het vuur wordt overstemd doordat een van de gasten zegt: “Zo, ik heb best wel zin in een hout-gelaagde, minerale chardonnay!” De andere 5 gasten stem­men daarmee in.

Mijmeren

We verlaten de vuurplaats. Tijdens de gang naar het huis merken we dat het best koud is geworden. Gelukkig is het huis zo’n 60 meter verderop. Binnen aangekomen beginnen we met koken, pakken we chardonnay, dekken de tafel en voeren we verschillende gesprekken. Het gezelschap is een samenstelling van ondernemers. Elk in een hele andere beroepstak. Ik ben in mijn gedachte de verschillen van de man­nen aan het nagaan. Zoals wel vaker gaan mijn gedachten van het opsommen van overeenkomsten naar opsommen van verschillen. 

De twijfel slaat toe! Ik zeg: “Ik ga niet mee!”  Zie ik nu bij de anderen een blik van 'zo, we hebben je'? Ik leg de kaart op tafel: hartenaas! “Verloren,” hoor ik ze roepen. Ze hebben gelijk. Om me heen hoor ik gelach en ik krijg een vriendelijke klop op mijn schouder. Nog geen 2 seconden later lach ik met de mannen mee.

Stoppen met...

Het is tijd voor een sigaret. De rokers onder ons, 4 van de 6, staan op. Ze pakken hun chardonnay en gaan naar buiten. Wij, de niet-rokers, lopen ook mee, want dat doe je nu eenmaal. Twee van de rokers komen tijdens het gesprek op stoppen met roken. Ze komen tot de conclusie dat het eigenlijk niet goed voor je is. Dat weten ze natuurlijk al lang, maar het is toch fijn het als 'nieuw' te presenteren. Waarom roken we eigenlijk? “Vooral om de stress tegen te gaan.” “Ja, dat is het vooral. Als ik nu stop, dan krijg ik daar weer stress van. En dat wil ik nu juist niet.”

Mijn vraag aan deze heren: “Heb je nu stress?” Beiden roepen: “Nee!” Ik antwoord: “Dan hoef je nu toch niet te roken?” Ze antwoorden: “Ja, maar nu is het voor de gezelligheid.”

Excuus

Er is altijd wel een excuus te ver­zinnen waarom je iets niet NU wilt te veranderen. Door simpelweg iets op dit moment te laten wat je niet wilt, zal je uiteindelijk worden beloond. Die beloning zal vele malen beter aanvoelen dan de beloning op het moment van het toegeven.

Wat als...

Als iets niet lukt is dat geen probleem. Dan be­gin je gewoon weer opnieuw. Als je je bewust bent van je verandering, dan gaat het je zeker lukken. 

Beste groet, Jasper

Ik heb een vraag over dit onderwerp. 

Laat een bericht achter.

Blijf op de hoogte van alle onderwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! We gebruiken je gegevens alleen voor informatie over en van MotiFactor

Ik haat SPAM! Dus ik stuur je alleen informatie over MotiFactor