Overgewicht ligt echt aan jezelf! Zo is het! Of toch niet..?

afvallen dieetbewegen gezondheid lifecoaching mindfulness motifactor motivatie overgewicht Jan 18, 2021

De titel van dit artikel is de kern van een gedachte die ik al een tijd heb. De afgelopen jaren hoor ik veel mensen om mij heen praten over afvallen. Het is een populair thema bij fitnesscentra en persoonlijke trainers en groepstrainers. En ja, als ik om me heen kijk dan moet ik toegeven: veel mensen zouden best mogen afvallen.

Natuurlijk hebben sommige mensen een hoger gewicht door familiaire – genetische - omstandigheden. Toch geldt dit voor een minderheid, het gros van de Nederlanders hebben geen bijzondere reden om overgewicht te hebben. Conclusie: overgewicht moet dus echt aan iets anders liggen. En ik vermoed dat vrijwel iedereen met overgewicht dat heel goed weet. De ontelbare afvalprogramma’s bewijzen dat veel mensen willen afvallen. En wanneer wil je afvallen? Nou, als je overgewicht hebt. Ok, waarschijnlijk zijn er ook mensen die om een andere reden willen afvallen, maar ik heb het hier over de mensen die van een te hoog gewicht naar een “normaal” gewicht willen gaan.

Waarom is het voor ons, de mens, zo moeilijk om af te vallen?

Keuzes

We leven in een wereld waar we alle tijd hebben om op onze gezondheid te letten, zou je zeggen. Verse en gezonde producten zijn zonder moeite te krijgen. Alles wat we aan voedingsstoffen nodig hebben is in overvloed aanwezig. Als ik met iemand een lange wandeling maak kunnen we kiezen tussen: nemen we boterhammen mee of halen we onderweg iets bij een van de vele eetgelegenheden waar we langskomen. Voor mij geeft deze keuzemogelijkheid aan dat er overal voldoende is te krijgen. 

Het overgewicht van de mensen ligt dus aan het feit dat we om ons heen te veel voedsel hebben. Maar een grotere oorzaak is echter iets anders. Deze ligt veel dichter bij de mens zelf. Het zit in de genen van de mens. Je zou kunnen zeggen: we zijn allemaal belast met een vorm van een familiaire afwijking. Ons overgewicht is het gevolg van onze drang tot eten, om te overleven!

Te Makkelijk

Hoe zit dit dan precies? Eigenlijk is het te makkelijk: we eten niet meer alleen wat we in de natuur vinden. En moeite doen om aan voedsel te komen is er ook niet meer bij. We eten waar we zin in hebben, dat wat in de kookboeken staat, dat wat in de winkels goedkoop wordt aangeboden, dat wat het makkelijkst is op dat moment. En daar komt ook nog eens bij dat de industrie bewust dit gedrag stimuleert. Dus moet het lekker smaken en gemakkelijk zijn – lees: er moet veel suiker en zout inzitten en lang houdbaar zijn. 

Ach, het ligt dus toch niet aan de mens zelf?

De supermarkten, de industrie heeft ons verpest. Sorry, uiteindelijk is dat dus niet waar! Het overgewicht ligt zeker, en niet anders dan aan de mens zelf. We moeten matigen, gewoon minder eten. Anders gezegd: eet wat je nodig hebt. Stoppen wanneer je alle voedingswaarden voor die dag binnen hebt. Zo simpel is het. Maar waarom lukt het veel mensen dan toch niet?

Bewustwording

Om je overgewicht aan te vallen heb je wel een stap vooraf nodig: bewust omgaan met jezelf. Leer omgaan met je innerlijke “zijn”. Wees bewust van wie je bent. Door bewust bezig te zijn met jezelf, is bijna alles wat je wil bereiken mogelijk. Ik durf bijna te zeggen: als je bewust bezig bent met jezelf is overgewicht iets wat tot het verleden behoort! 

Jasper Mulder

PS Wil je ondersteuning bij het bepalen van je doelen? Maak dan nu nog gebruik van de actie en plan een afspraak!