Chat with us, powered by LiveChat

Meditatie en mindfulness

meditatie mindfulness Feb 26, 2021

In de afgelopen jaren is het woord mindfulness niet meer weg te denken in onze Westerse wereld. Veel mensen gebruiken het inmiddels als een leefstijl. Als je mensen hierover spreekt dan weten de meeste wel ongeveer te vertellen wat het is: 'Het is in het hier en nu leven.' Bij doorvragen komt er meest 'even aan niets denken' bij.

Ja, in de kern klopt dat. Alleen is mindfulness meer dan dat. Er is geen éénduidige vertaling voor mindfulness. In de literatuur wordt door sommige wetenschappers mindfulness als een overkoepeling gezien voor alle meditatie. Terwijl in het dagelijks spraakgebruik mindfulness wordt gebruikt als een algemene meditatie. Toch is mindfulness een van de vele methodes van meditatie (Lees: Goleman, D. & Davidson, R.J. Meditatie, De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen, blz 79)

Binnen mijn coaching maakt ik gebruik van verschillende meditatietechnieken. Hoofdreden is dat bewezen is dat meditatie invloed heeft op de gehele geestelijke gesteldheid. En het brengt op verschillende gebieden op een positieve manier teweeg. Door deze veranderingen wordt het eenvoudiger om gestelde doelen te halen. Uit eigen ervaring weet ik dat meditatie, welke techniek je ook toepast, blijvende invloed heeft op wat je doet. Echter is het niet zo dat als je vandaag met één van de vele technieken begint, je morgen al de intense verandering voelt. Als je er dagelijks mee bezig bent, als is het maar een paar minuten, heeft het in de loop van de tijd een groot effect. 

Tot slot: ik weet lang niet alles over meditatie of de technieken. Wel ben ik elke dag mij ervan bewust dat meditatie iets meer is dan men vermoedt dat het is. Dagelijkse meditatie helpt je in het leven en het accepteren van verandering. 

Jasper

Foto door Engin Akyurt via Pexels

Ik heb een vraag over dit onderwerp. 

Laat een bericht achter.

Blijf op de hoogte van alle onderwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! We gebruiken je gegevens alleen voor informatie over en van MotiFactor

Ik haat SPAM! Dus ik stuur je alleen informatie over MotiFactor