Afvallen zonder dat je daarna aankomt.

afvallen Nov 09, 2022
 

Onderwerp: Afvallen

Het is echt onmogelijk om aan te komen als je weinig eet! In alle jaren dat ik mensen coach was het mij al duidelijk dat dat echt onmogelijk is. Als je ergens geen energie in stopt kan die energie ook niet ge­bruikt worden. Dus moet het lichaam, in dit geval het ergens anders vandaan halen.

Er zijn alleen wel een paar punten waar we bij afvallen tegen aanlopen. We heb­ben het over afvallen. Dit betekend dat je in de afgelopen jaren meer in hebt genomen dan dat je nodig had. Dus is het eigenlijk heel eenvoudig: er nu dus minder instoppen. Simpel. De energie die we nodig hebben zit, zoals gezegd, al op het lichaam. Toch is de verleiding groot om extra te eten. Zeker als het voor het grijpen ligt of als er een (emotionele) reden voor is. En dan nog iets: je moet wel blijven eten want er zijn voedingsstoffen die we echt nodig hebben, maar niet zelf aanmaken. Er moet dus een balans komen tussen wat je eet en de hoeveelheid wat je eet. Op zich is dat niet heel lastig. Volg een willekeurig dieet, kijk op internet wat er allemaal staat, over hoe je kan afvallen of koop een boek waar het een en ander instaat. Je zou zeggen: "dan moet het toch lukken". Toch merk je, op het moment dat je het streefgewicht hebt behaald, het gewicht er weer aan is gekomen: je kan weer opnieuw beginnen. 

Hoe mooi zou het zijn als je het streef gewicht hebt bereikt en dan ook rond dit gewicht kan blijven. 

En dan nu het aller moeilijkste van afvallen. Iets wat iedereen kan, maar wat lastig is om te doen. Toch als je het eenmaal kan, dan lukt bijna alles: Je zal het gedrag moeten aanpassen. Het aanpassen van je gewoonte. Het ombuigen van je huidige gewoonte naar een nieuwe gewoonte. Eigen­lijk verander je de automatische piloot. Het veranderen van de automatische piloot stelt je instaat om je gedrag blijvend te veranderen. Om dit te kunnen doen zal je ge­duld moeten trainen. Bedenk dat het aankomen ook even heeft geduurd. Het gevoel van "ongeduld" zal je de baas moeten worden.

Op het moment dat je deze twee, je gedrag en geduld, weet te bekeren, zal afvallen geen extra tijd kosten. Immers hoef je voor afvallen nergens naartoe, je kan het gewoon thuis doen. Nu begrijp ik dat het iets ingewikkelder ligt. Het deel van minder eten heb je waarschijnlijk zelf al bedacht. Dat het deel over je gedrag een mint-set is kan je ook waarschijnlijk volgen. Alleen het uitvoeren van deze mint-set over geduld gaat is wellicht even nieuw. Dit geeft wel een iets andere kijk op afvallen. Het heeft dus alles te maken met iets anders te veranderen dan wat je tot nu toe nog niet hebt gedaan. En toch is het mogelijk, ook voor jou.

Zet vandaag de eerste stap: bekijk in de komende week alles wat je eet en drinkt of je het voor het eerst ziet. Deel je ervaring met mij en laten we kijken of je de volgende stap kan maken!

Maak als je meer wil weten gewoon een afspraak met mij.

Tot snel.