Onderzoek samen met artsen: coaching helpt om blijvend af te vallen

afvallen overgewicht Jan 29, 2023

Voor iedereen die het nieuws volgt is het geen verrassing: overgewicht is een van de grootste pandemieën. Dat geldt voor overgewicht en alle gevolgen die daarbij komen kijken. Het is duidelijk waarom hier iets aan gedaan moet worden. Maar de hamvraag blijft: waarom is er dan nog steeds overgewicht? En belangrijker nog: hoe kan je het voorkomen? Dat blijkt namelijk mogelijk als mensen goede begeleiding krijgen.

De maatschappij doet er op allerlei manieren iets aan. Dat wil zeggen, we bedenken van alles en vertellen vooral wie wat moet doen. En als het te laat is – als er al een overgewicht is – zijn er mogelijkheden om het weer te reduceren.

Maar er is ook een mogelijkheid om overgewicht al eerder om te keren. Daar is wel meer voor nodig dan simpel gewoon minder eten en meer bewegen. Wat is daarvoor nodig? Bewustzijn. 

In Leiden hebben we onderzoek gedaan hoe we overgewicht bij deelnemers kunnen voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd door huisartsenpraktijk Jonkers & Otten, Floriana Luppino (onderzoekarts) en Jasper Mulder van MotiFactor. 

In het onderzoek is duidelijk geworden dat ondersteuning door een Lifecoach, een programma via de MotiFactor Club en het gebruik van de MotiFactor App voor de meeste deelnemers succesvol is. Dankzij de hulp wisten zij overwicht te voorkomen.

Het blijkt dat niet alleen de zichtbare parameters – weegschaal en omvang – maar ook de niet zichtbare parameters – bloedwaarde en bloeddruk – positieve resultaten laten zien. Met andere woorden: het is mogelijk om gewichtstoenamen voortijdig te reduceren. Het kost zeker wat inspanning, maar het levert uiteindelijk veel meer op. Dankzij het onderzoek staat vast: begeleiding helpt om overwicht te voorkomen.